Säkerhet på internet

Du har väl ett antivirusprogram till datorn? Om inte så är det hög tid att skaffa ett eftersom du varje sekund som oskyddad riskerar alla möjliga varianter av angrepp. Det är bra att ha en säker brandvägg på datorn men för att optimera säkerheten krävs även ett antivirusprogram. Ett antivirusprogram hjälper att reparera eller ta bort filer som är infekterade av datorvirus. Det kan även identifiera trojanska hästar, maskar och spionprogram. Ett antivirusprogram hålls ständigt uppdaterat och känner snabbt igen tidigare virus. Programmerarna av virusprogrammen håller sig även uppdaterade med de senaste virusen och finner lämpliga lösningar och åtgärder för att förhindra attacker.

Den som vill förhöja säkerheten ytterligare bör även installera ett program som specifikt håller spionprogram borta. Det är för att vara på den säkra sidan även om ett antivirusprogram räcker långt. När ett spionprogram angriper en användares dator så finns risk att en annan part kommer åt känsligt information. Det kan handla om känsliga dokument, lösenord till olika elektroniska tjänster och bankinformation som till exempel kreditkortsnummer när du handlar online.

I övrigt gäller att man är observant när man surfar på internet. Sunt förnuft säger ifrån om man kommer i kontakt med suspekta sidor eller har alternativet att ladda ner suspekta filer.

adminor